Model Model Terlik Var

Bu söz, sevgili babacığımın sıklıkla kullandığı, herkesin birbirinden farklı olduğu anlamına gelen, birazcık da tabiri caiz ise "cins" olarak düşündüğümüz insanlar için söylediği bir laf. 

Eğri oturup doğru konuşmak lazım. İnsanoğlu pek bencil. Kimilerinde bu bencillik olgusu ayyuka çıkmış durumda, kimilerinde ise bastırılmış biraz, ama yine de benciliz. Bencil olmayıp ne yapacağız ki, biz varsak her şey var, biz yoksak hiç bir şey yok. (Bu derin konuya daha sonra bir yazımda değinmek üzere şimdilik burada bırakıyorum ve esas konuma devam ediyorum.)

Ne diyordum? Bencillik. Birlikte yaşamanın getirdiği en önemli ikilemlerden biri. Bizim istediğimiz olsun diyoruz ama etrafımızdakilerin bizden farklı düşünebileceğini, farklı şeyler isteyebileceğini göz ardı ediyoruz. 

Zaman zaman güya iyilik yapıyoruz karşımızdakine (iyiliğin temelinde de biraz bencillik var), karşılığında iyilik görmeyince içten içe bir bozulma, rahatsızlık duygusu. Kardeşim, tamam güzel sana göre iyilik yaptın da, bakalım karşındaki bu durumu senin önemsediğin kadar önemsiyor mu? Senin "iyilik" olarak adlandırdığın onun sözlüğünde de "iyilik" mi. 

Bir de kendimiz gibi olmayanlar hakkında yorumlarımız yok mu, beni benden alıyor. Vay efendim, "ne sessiz, mıy mıy insan, nasıl ömür geçer onla", "her gün sokakta bir ton makyaj", "kendini beğenmişin teki", "gözleri sinsi sinsi bunun" ve daha niceleri. Ön yargı işte, belki hepsinin sebebi var nereden biliyorsun, herkes senin gibi olmak zorunda mı? Kimi gezmeyi sever, kimi evinde kitap okumayı, kimi parasını çar çur eder, kimisi biriktirir harcamaya kıyamaz, kimi türk sanat müziği sever, kimi metal, kimi siyah, kimi beyaz. Başkasına zarar vermedikçe, kime ne, sana ne? 

Atarlandım mı ben sanki durduk yere:) En iyisi unutmak istemediğim kısıma geleyim. 

Demem o ki, birazcık empati ihtiyacımız olan. Karşımızdakini kendimize benzetmek değil, yaftalamak değil, sadece anlamaya çalışmak, öyle kabul etmek. Belki "cins" olan o değildir.



Not: Bu arada unutmak istemediklerimi yazıyorum ya ben bu blogda, önce yazdıklarım hiç unutmak istemediklerim, en önemlileri değil yani, yanlış anlamayın, kafama ne eserse onu yazmayı planlıyorum:)

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Neden Mutlu Olur?

Kaplumbağa Terbiyecisi

Hedonik Uyarlanma