Karikatür

Bayram olması münasebeti ile, bugün biraz daha gülelim eğlenelim, pozitif olalım tarzı rahat bir yazı yazmaya karar kıldım, birazdan sevdiğim karikatürler ile karşılaşacaksınız. Ayrıca, eğer bu yazıyı okuduğunuzda hala bayram ise iyi bayramlar diliyorum:)

Ama öncesinde biraz bilgi, neme lazım, bir yerde karşımıza çıkabilir, bilmek iyidir:)

Can dostum, her daim iyi haber alan bir kaynak olan vikipediadan aldığım bilgiye göre, karikatür, kelime olarak dilimize Fransızcadan geçmiş, İtalyanca yüklemek, sorumlu tutmak anlamına gelen caricare kelimesinden türemiş. İlk olarak 1716 yılında yayımlanan, İngiliz bir doktor olan Sir Thomas Browne'un kitabında geçmiş. 

Bilinen en eski modern karikatür örneklerini insanların belirli kusurları modele dökmek isteyen Leonardo da Vinci, sonrasında Bernini'de görebilirmişiz. Zamanla Fransa ve İtalya'da yaygınlaşmış ve daha çok politik amaçlı kullanılmış. Örneğin, aşağıdaki karikatürde, 1805 yılında, James Gillray tarafından Napolyon ve Birleşik krallık tarihinin en genç başbakanı William Pitt resmedilmiş. 


Bir de, İtalya'da 79 yılında Vezüv yanardağının patlaması ile küller altında kalıp, 1748 yılında tesadüfen keşfedilen Pompeii'de kazılar arasında bulunan aşağıdaki resmi de karikatür saymışlar. Yani tarihi baya baya eskilere gidiyor da olabilir. 


Neyse bu kadar bilgi yeter:). 

Günümüzde de halen politik amaçlı kullanılan karikatürler olsa da, bunları değil aklına gelen, sevdiğim ve güldüğüm karikatürlerimi sıralıyorum, buyrunuz, siz de gülünüz, eğleniniz, bir dahaki yazıda buluşmak ümidi ile sağlıcakla kalınız. 














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Neden Mutlu Olur?

Mr.Nobody - Bay Hiçkimse (2009)

Kaplumbağa Terbiyecisi