Merak Ettim - Nijerya'lı Çocuğa Ne Oldu?

Geçtiğimiz sene haberlerde rastladığım Nijeryalı çocuğun son görüntüsüne yine haberlerde rastlamamla bu çocuğa ne olduğunu pek bir merak ettim. 

Geçen seneki haberlere göre, zavallı çocuk, Danimarkalı gönüllü Anja Loven tarafından açlıktan ölmek üzereyken bulunuyor, tam da o anda belki de bir kaç saat gecikse ölecek çocuğa can suyu veriyor ablamız. 

nigerian-starving-thirsty-boy-first-day-school-anja-ringgren-loven-8

Konuyu biraz araştırınca bu çocuğun bilerek isteyerek ailesi tarafından sokağa atıldığını öğrendim. Meğer Nijerya'da inanışa göre özellikle kadınlar ve çocuklar, cadı, büyücü, şeytan olarak nitelendirilip böyle ölüme terk ediliyor veya bizzat öldürülüyorlarmış. 

Okuduklarıma göre özellikle kadın ve çocukların seçiliyor olmasının bir sebebi, bazı insanların bu cadı avı olayından bildiğiniz büyük paralar kazanıyor olmasıymış. Yani cadıyı yok etsin diye fakir de olsanız pılınzı pırtınızı satıp bu adamlar veriyormuşsunuz. Bu insanlar da doğal olarak özellikle çocukların bu şekilde katledilmesiyle, büyüklerine saygı itaat ve herhangi bir başkaldırıyı önlemek için nispeten saha savunmasız olan çocukları tercih ediyorlarmış. Senin çocuğun cadı gel keselim diyorlarmış yani. Kadınlar ise benzer şekilde erkeklerden daha güçlü olamasın, fikir üretemesin, baş kaldıramasın diye katlediliyormuş.

Hope yani umut adını verdikleri bu çocuk, şanslı olan Nijeryalı "cadı"lardan, malesef bu şekilde öldürülen insan sayısı tahminlerimizden fazlayımış,

nigerian-starving-thirsty-boy-first-day-school-anja-ringgren-loven-7

Hope'un son durumuna sevindim, gayet sağlıklı gözüküyor, yetimhaneye verilmiş, kendisi gibi sokağa atılan çocuklarla birlikte yaşıyor. Sevindim diyorum da ne kadarı bu şekilde en doğal hakları olan yaşama haklarını ellerinde tutabiliyor bilinmez. Aynı zamanda bu çocuk da normal hayata geçekten adapte olabilecek mi o da ayrı bir soru işareti.

Nijerya'daki inanışa göre, cadı olarak nitelendirdikleri bu insanları ortadan kaldırdıklarında, kötü şans, farkirlik, hastalıklar, kazalardan ve bilimum kötü şeylerden korunuyorlarmış. Peh! Esas böyle yaptıkları için bunlardan korunamıyorlar haberleri yok. Nijeryalı kardeşlerim, kendinize gelin. Kardeşim dedim de lafın gelişi yanlış anlamayın. Böyle saçma şey olur mu? Şapkanızı önünüze koyun bir düşünün. 

Bu arada öldürülen çocukların, pardon çocuklarını öldüren ailelerin çoğu fakirmiş. Sosyo ekonomik seviyelerdeki zayıflık, insanları bu tip şeylere inanmaya daha çok ikna ediyormuş. Yani Nijeryalılar biz babadan böyle gördük diyorlarmış. Cehalet. Sen ne kadar kötü bir şeysin. 

Tıpkı savaşları anlamsız bulmam gibi bu olayarı da çok anlamsız buluyorum. Anja gibi iyi insanlara ihtiyacımız var, böyle insanlar oldukça da biraz da olsa "umut" var. Ne dersiniz?








Yorumlar

  1. Kadın kendi evlat edinseymis daha güzel olurdu

    YanıtlaSil
  2. Selam, yazının sonundaki cümlen herşeyi özetliyor:
    " Cehalet. Sen ne kadar kötü bir şeysin "

    YanıtlaSil
  3. Selam, yazının sonundaki cümlen herşeyi özetliyor:
    " Cehalet. Sen ne kadar kötü bir şeysin "

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Neden Mutlu Olur?

Kaplumbağa Terbiyecisi

Hedonik Uyarlanma